- D E S P O T I -
Smederevo, drevna srpska prestonica, odvajkada je važilo za centar - kako politički, tako i trgovinski i kulturni. Iako već sve znamo i o tvrđavi, i o despotu, i o vremenu u kojem je stolovao, reći ćemo još nešto: naš despot ĐuraĐ Branković bio je jedan od najumnijih ljudi svoga vremena i predstavljao istinski faktor stabilnosti na Balkanu i u Evropi. Bez njegovog potpisa dve zemlje nisu mogle da potpišu mir, bez njega se važne odluke nisu donosile.
Krasile su ga odlučnost, hrabrost, pouzdanost, ali i visoka diplomatska sposobnost po kojoj je bio čuven. Mi danas živimo u 21. veku. Naš svet je drugačiji od onog od pre 6 vekova, ali ono što nas spaja sa proslošću je želja za časnom borbom, nadmetanjem i pobedom, i duh gospodstva viteštva, zbog čega se i naši navijači zovu DESPOTI.
Zajedničko nam je i to što smo uspeli da uđemo u visoko društvo, u Evropu, u svet.

Značajnu kariku u lancu uspeha Smedereva predstavljaju smederevski navijači, popularni "Despoti". Navijači FK Smederevo pojavili su se od samog osnivanja kluba. Prve organizovane navijače beležimo još 1924. god. U predratnom periodu najviše navijača Klub je imao kada je u svojim redovima imao istaknute igrače iz inostranstva (1936).

U periodu iza Drugog svetskog rata do danas Klub je imao promenljiv broj navijača, u zavisnosti od njegove organizovanosti i pozicije na tabeli. Iz tog perioda ostaće upamćen kao pravi vođa navijača legendarni Kiba.

Prvo organizovano navijanje u novijoj istoriji smederevskog fudbala, počelo je 1993. godine. Na inicijativu manje grupe vatrenih pristalica FK Smederevo, koji su se okupljali u parku preko puta Opštine, počeo je organizovan odlazak navijača na utakmice tadašnjeg srpskoligaša.

Svoje vatreno krštenje i definitivno opredeljenje da se zovu "Despoti", imali su u sezoni 1994/95. Godine i to u susretu FK SARTID - RADNIČKI Kragujevac. U tom trenutku niko nije ni sanjao da će pristalice "Despota" i "Crvenih đavola" postati najveći rivali na ovim prostorima.

Meteorski uspon FK Smederevo koji je iz ranga u rang hitao ka Prvoj ligi uslovio je i naglo povećanje broja "Despota". Popularni "Despoti" danas imaju svoj klub navijača, a njihove vođe Radoica Nikolić - Brdo, Zoran Rogan - Rogi, Petar Disić - Peca i Dejan Bosić - Bole,oko sebe imaju sve veći broj pristalica sa svim navijačkim rekvizitima i obeležjima i predstavljaju na svakoj utakmici 12-og igrača FK Smederevo.